METHOTREXAT - JAKÝ JE?

Máte problém a nevíte si rady? Zlobí vás lupenka? Zde se ptejte na problémy s lupenkou , a dostanete odpověď.
POZOR tyto informace , nenahrazují ordinaci lékaře.

AChjo

Příspěvekod hnatka » 16.01.2008 14:41

A co teď? už dobrý, doufám!

Omlouvám se za OT :)
hnatka

lala

Příspěvekod moderator » 16.01.2008 15:01

Pěkný :lol:

komu se nelení , tomu se zelení :lol: :wink:
moderator
Site Admin

ahojte

Příspěvekod magdul » 21.11.2008 14:09

dnes začínám brát METHOTREXAT, mám ho brát 3x týdně tak snad se u mě žádný vedlejší účinek neprojeví. Můj revmatolog je docela uznávaný a myslím, že by mě nic špatného nenapsal. Kontrolu mám už za dva týdny.
magdul

MTX

Příspěvekod moderator » 21.11.2008 22:28

AAAAAAA je vidět přišlo zimní období a s ním debata o methotrexatu :wink:
asi se mu nevyhneme.
Jestli jsi četla , trochu zpět tak ja dopad po methotrexatu dost bidně. Beru biologickou lečbu a přezto jsem se panu docentovi rozjel a začali zase klouby, takže nezbylo než znovu MTX, ale protože jsem měl tak velké problémy, tak mi nasadil MTX v injekcích , jmenuje se to METOJECT je to z německa , a protože je to v injekcích tak už to nemá vliv na žaludek a trávení a je lépe.
Začal jsem chodit trochu víc, ale zase je tam ale, protože při té dávce , jsem utahanej jako pes a v 11 hod dopoledne už usínám ve stoje.
No budiž, je to porád lepší než se plazit kolem stolu s oteklímy klouby.

Takže východisko je , pokud ti bude po tom MTX v tabletách moc zle , moc neötálej a řekni to svému lékaři.
Bohužel praxe je dnes taková , že ti může lékař nasadit dražší lék až potom co selže levnější varianta. Takže lékaaři to vyčítat nemůžeš, neboj ono to chce chvíli čas a on ti pak nabídne tu lepší variantu, jen to nějak musí zdůvodnit VZP.
Ale jak komu někomu MTX v tabletách neudělal nic zlého ani po deseti letech.
A že je to lék na rakovinu , ?? je , v podstatě u rakoviny se pije i heřmánkový čaj. Nikde není řečeno že jeden lék není na více nemocí,
Dokonce inzulínem který je hlavně na cukrovku se léčí i jiné věci a kdysi jej brali sportovci na zvýšení svalové hmotnosti.
Takže když se u léků píše že je na rakovinu , neznamená že máme rakovinu. :roll: :wink: :idea:
tak jo a ozvěte se další se skušeností s MTX.
hojte
moderator
Site Admin

Re: METHOTREXAT - JAKÝ JE?

Příspěvekod dream8 » 1.04.2009 19:18

nemohu odolat tomuto tématu..
s panem práškem metotrexatem se známe asi 18let a to mi je 21
Já sice ho neberu z důvodů že bych měla lupenku, ale chodím na karlák na léčbu kombinací biologické léčby a metotrexátu mám totiž juvenilní artritídu a crohnovu chorobu a schodou okolností jsem se tam setkala s pánem, který má lupenku ale tu co jde do kloubů...
nevím jak se tomu říká a možná to i říkám špatně ale prostě ta lupenka se mu prožírá kůží až ke kloubům...a bez metotrexátu a biologické léčby by to měl asi o hodně horší, nedávno jsem se s ním opět potkala a říkal že lepší je to jen o něco ale že hlavní co ho potěšilo je že se mu to nezhoršuje a dalo by se říct zastavilo se to...já zas na omluvu metotrexátu musím říct že bez něj bych nemohla chodit a zatím vedlejší účinek je ten že mám slabé nechty a třepěj se mi, ale s tím se dá žít...
Je fakt že metotrexát je humus a svinstvo a fakt vedlejší účinky jsou alarmující...ale spousta lidí s kterýma se z nám z nemocnic tak ho berou...a bez jeho v uvozovkách pomoci by na tom byla hodně špaťně
Samo sebou jsou i jiné varianty na podobné bázi jako je metotrexát ale zase o něco málo šetrnější...ale vždy je nějaké riziko...a zase vedlejší účinky nejsou až tak časté a pokud ano okamžitě se vysazuje a dává se jiný preparát...
dream8

Příspěvekod Pepíno » 29.01.2010 22:08

Prosím o radu. Moje čtyřletá dcera má necelý rok lupénku a prim. Bučková z dětské nemocnice v Brně jí chce nasadit Methotrexat. Po přečtení pár řádků v této diskusi i jinde na netu mám z toho obrovský strach. Mám na tu léčbu přistoupit? Znáte nějaké dítě, které by Methotrexat užíval? Opravu i při té nejmenší dávce vypadávají vlasy, zuby, zvrací se, je průjem......... Za jakoukoli odpověď, radu, zkušenost.... předem děkuji.
Pepíno

Příspěvekod moderator » 3.02.2010 13:41

Pepíno - napíši to otevřeně - METHOTREXAT NEBRAT - pryřč od něj pokud budou na tom lékaři trvat změnit nemocnici a hotovo.
Dá to zabrat dospělému chlapovi co má 100 kg ne tak děvčeti. Pokud je v těžkém stavu , postarej se o to aby dostala biologickou léčbu, nemá žádné vedklejší účinky. Vzal jsem to velice zhurta a zkrátka protože ten methotrexat bych nedal ani našemu psovi.
Tak ať se daří při boji o biologickou léčbu.

Držíme pěsti chce to výdrž nebo to nějak potlačit, cesta se dá najít zvláště v Brně kde jsou na to kliniky vybaveny.
moderator
Site Admin

Příspěvekod johan » 7.03.2010 23:10

Dobrý večer.
Mám revm. artritidu, lupenku zatím ne (ťuk, ťuk, ťuk), takže bych sem ani neměl psát. Přesto se na Vás obracím s prosbou o odpověď na otázku: Používáte často větu: Já si všechno raději udělám sám (sama), nikdo to tak dobře neudělá.? Při všelijakých těch debatách v čekárně na revmatologii, tuto otázku často kladu a je překvapující, jak často odpověď zní - ano. A i zkomírající hovory rázem ožijí. Takto jsem poznal paní, která v padesáti letech odehnala manžela ze střechy domku a natřela ji sama, protože to dělal blbě a nedal si říct! Ta paní má každý prst jinak křivý, samé boule, chodí bídně, ani jsem jí nevěřil. Pak jsem ji ale viděl, jak hrabe na louce seno, rve ho do vozíku a pak s ním, přivěšeným za škodovkou sviští domů jak Fittipaldi. Zmíněnou větu jsem i já před několika lety běžně používal. Pak jsem se občas zkusil na něco vykašlat, pak čím dál častěji, a můj stav se pomaličku, plíživě zlepšuje. Že by na tom něco bylo?
K přihlášení na toto fórum mě vyprovokovaly příspěvky o methotrexatu a jedna zmínka o podvědomýc příčinách nemoci. Já beru MTX. už 12 roků, 20mg jednou týdně, až do loňska úplně v pohodě. Teď je ale od jiného výrobce a nějak se začíná ozývat žaludek. Tak nevím. Budu rád, když někdo z uživatelů tohoto nového farmaceutického "zázraku" napíše, zda pozoroval nějaký rozdíl.
Pro úplnost - kromě MTX. ještě denně beru medrol 8mg, 3 salazopyriny a půlku flamexinu. Je to asi slušná dávka jedů, ale nechci do toho šťourat, aby se nevrátily doby, kdy jsem chodil jak postřelený slimák, pazoury jak háky a v noci jsem bolestí ve spánku brečel, jak malý kluk.
Přeju všem hodně štěstí, pevné nervy a předem děkuji za odpovědi.
johan

Příspěvekod BigbossBigboss » 10.03.2010 16:53

MTX ? už nikdy , bylo mi tak blbě že sem neměl ani tužku :) :D , žaludek jak na vodě, zvracení,nevolnosti, nálada v čudu , štítná žláza v čudu - ne díky ne , vykašlal sem se na tyhle léky , na diety, na bylinkáře, piju víno , jim bůček, řízky, KFC i Mc Donalda a je mi skvěle a tři roky sem nebyl v nemocnici )) Lidi neničte si tělo - změnte myšlení a budte s lupčou kámoši a hlavmně nebret si život tak moc vážne - pak vám bude hej ...
Přílohy
steak.jpg
steak.jpg (76.94 KiB) Zobrazeno 454 krát
hqdefault.jpg
hqdefault.jpg (16.09 KiB) Zobrazeno 454 krát
BigbossBigboss

Příspěvekod Hermiona » 13.03.2010 19:05

Ahoj všem,

dovolte mi, abych se i já s vámi podělila o zkušenosti s braním léku MTX.

Tento "zázrak" užívám od roku 2005. Když jsem si přečetla příbalový leták, myslela jsem, že to vyhodím do prvního odpadkového koše a vykašlu se na léčbu. Neudělala jsem to, mívala jsem hrozné bolesti, že jsem nemohla ani spát. Nemoc ( psoriatická artropatie ) došla tak daleko, že jsem skoro rok sotva chodila. Proto jsem se snažila chytnou stébla, jakéhokoliv, abych se neutopila..... Ano, také jsem měla stavy zvracení, únavy a já nevím čeho všeho. Vydžela jsem.
Aby milému MTX nebylo smutno, v roce 2007 spojil svůj život ( i můj ) a Aravou. Mimochodem rovněž pěkné svinstvo. Zatím, klepu na pomyslné dřevo, jsem celkem redy. Jezdím každý rok do lázní, které mi hodně pomáhají, nejen fyzicky, ale i psychicky. Odpočinu si nejen od práce.....

Už tady někdo napsal, že mu MTX od firmy TEVA nedělá dobře, tak tohle musím potvrdit i já. Pokud jsem měla MTX od Lachemy, bylo všechno relativně v poho, ale tento nový je jakýsi divný. Potvrdil mi to i kamarád, bývalý zeměstnanec Lachemy. Naštěstí mám ještě nějaké zásoby, ale ty dlouho nevydrží, budu to muset říc svému revmatologovi...

Mějte se všichni fajn a kdo jedete v červnu do Ostrožské, tak se budu těšit.....

Ahoj Hermiona :shock:
Hermiona

Předchozí

Zpět na Dotazy a odpovědi