Ahojte všetci
Chcem sa s vami podeliť o pár poznatkov ohľadne ošetrovania a starostlivosti o psorku. Mám ju už dlho (26 rokov) v ťažkej forme po celom tele, tak to čo tu napíšem je naozaj desaťročiami odskúšané a pomáha mi.
Na začiatok pár rád, čo mi psorku zhoršuje (samozrejme stres, ale to už každý vie):
- zima a mráz (hlavne ten mráz, takže v zimnom období sa treba teplo obliekať, bez čiapky ani na krok, kto má psorku vo vlasoch)
- oblečenie, ktoré nie je z prírodných materiálov (hneď cítim ako sa mi psorka zapáli keď je niekde prímes umeliny, napr. silonky sú pre mňa nočná mora), takže pri kúpe oblečenia, pokiaľ sa dá vyberajte prírodné materiály, najmä bavlna je fajn. Ešte by som spomenula škodlivé farbivá, ktoré sú napr. v odevoch zakúpených u "číňakov", hlavne tie tmavé farby naozaj koži škodia.
- prášok na pranie, tiež dokáže psorku podráždiť, preto si pyžamá, uteráky, postelné a spodné prádlo dávam v práčke na dvojité plákanie
- spálenie na slnku, či už na prírodnom, alebo umelom znamená takmer istý výsev
- potenie (preto každý deň používam antiperspirant a v podpazuší som už psorku roky nemala, ako dieťa som mávala stále tak si myslím, že to má súvis s tým potením)
- riadne podráždiť môžu aj niektoré látky v kozmetike, mastičkách či mliekach (treba poriadne čítať zloženie výrobkov, čo si dávate na kožu a vyvarovať sa zložkám, ktoré vás štípu alebo dráždia. Každému síce vyhovuje a účinkuje niečo iné, ale mňa napr. strašne štípe keď je vo výrobkoch veľa urey (kyselina močová), alkohol denat. a pod. Platí, že čím menej chémie, tým lepšie. Nebudem to tu rozpisovať, lebo je to rozsiahla téma, ale na nete je dosť materiálu o zložení kozmetiky, odporúčam čo to preštudovať, aby ste sa vedeli orientovať. Jednu radu predsa... na etikete zloženia na výrobkoch, sa píšu obsiahnuté látky za sebou podľa množstva, čiže keď budete mať na zložení napr. krému Calendula Officinalis (nechtík) na poslednom mieste, verte že ho tam je minimálne množstvo, takže moc vám účinkovať nebude.
- no a samozrejme škodí zlá životospráva (snažím sa teda žiť zdravo, ale až tak moc mi to zase nepomáha)
V tejto časti uvediem, čo mi pomáha. Jedná sa o moje úplné vychytávky, proste „must have“:
- Nobelovu cenu a Janského plaketu udeľujem mastičke „Calcium pantothenicum“ od Zentivy (táto obyčajná mastička na popáleniny a odreninky ma už roky zachraňuje od strašne zapálenej a popraskanej kože po celom tele, už po prvom natretí sa mi uľaví zmierni sa mi zápal a zahoja sa prípadné ranky, samozrejme nečakajte, že vám zo dňa na deň z toho zmizne psorka, ale stráááášne pomáha. Používam ju úplne všade aj na tvár keď treba.) Milujem tú mastičku. Ono v podstate všetko čo je na také drobné popáleniny a odreninky veľmi dobre účinkuje na psorku (napr. panthenol v spreji je fajn, infadolan masť tiež hojí popraskanú kožu a keď máte „kútiky“ za pár dní sú preč, masť na popáleniny od Dr. Hoj je tiež geniálna, používam na tvár)
- druhé miesto patrí detskému krému „Pityol“ na zaparené zadočky... takisto neskutočný vynález, btw. v príbalovom letáku indikácia aj na psoriázu. Tiež mi krásne stiahne zápal, hlavne keď mám psorku na tvári, alebo okolo krku, pekne odšupí. Používam túto mastičku stále už roky a som veľmi spokojná, hlavne keď mám niečim podráždenú pokožku. Večer natrem a ráno je podráždenie preč. Stačí natrieť v jemnejšej vrstve...
- a teraz klasika: Indulona.... Nechtíková mi nikdy nechýba, krásne sa vpije, nechtík ukludňuje, je to dobré premasťovanie na celé telo aj tvár cez deň keď nechcete byť mastný...ja používam aj do vlasov, pekne sa zmýva. Modrá Indulona, je dobrá keď potrebujete premastiť, aby vám premastenie dlho vydržalo v koži, takže skôr vhodná na noc. Používam na celé telo. Keď sa vám zdá moc tuhá, kľudne dajte celú tubu na pár sekúnd do mikrovlnky a krém sa pekne zohreje a roztopí (pozor ale nie moc, aby ste sa nepopálili)
- ďalšia klasika Excipial Lipolotio (u nás jediné mlieko na predpis) u mňa to ide na hektolitre , dobré mliečko na premastenie
- olej do kúpeľa: pre mňa je naj Balneum Hermal Plus, ale nakoľko nemám vaňu, len sprch. kút, používam to nasledovne: do flaštičky napr. od pleťovej vody dám v pomere cca 1:1 olej a vytlačím do toho „excipial masť“ (pozor treba čistú masť, lebo je viac druhov, táto masť sa dá zmyť vodou) hodím tam 3 malé matice a potrasiem... vznikne mi taká gelová konzistenicia, ktorou si ponatieram celé telo + hlavu a zabalím sa min na 4 hoďky do potravinárskej fólie (najlepšia je buď z DM alebo predajne KIK) ako múmia (aj hlavu) a potom do sprchy sa odšupiť... používam nato žinku, ide to krásne dole do poslednej „bodky“. Z vlasov treba vyčesávať lupiny s hrebeňom „všivákom“ (neznášam to robiť, je to strašná otrava keď máte plnú hlavu). ešte jedna pomôcka na odstraňovanie lupín: na pemzu (obĺžnik) namotajte široký obväz, ide to lepšie ako s prstami.
- Soľ do kúpeľa, jedine: Magnéziová živá soľ. Neni drahá je ooooveľa lepšia ako všetky tie drahé shity ako Ahava a pod (mám všetko odskúšané) toto je fakt najlepšie: https://www.magister.sk/product_info.ph ... ts_id=1923
- naj šampóny: Bioderma Nodé DS+ (obsahuje kyselinu salicylovú, krásne uvoľnuje lupiny), T-gel šampón Total, striedam s detskými šampónmi
- na umývanie: Sprchovací olej BALEA z DM drogérie (Duschöl), mydlo s ichtamolom (uvoľnuje lupiny a lieči, kupujem najvyššiu koncetráciu 7%) http://www.valosun.cz/sk/produkty/mydlo-a-sun.html . Ešte jedna rada... keby sa vám stalo, že nemôžete zmyť z vlasov nejakú mastnotu, použite na to olej do kúpeľa. Riadne votrite do vlasov nechajte chvíľu pôsobiť a zmyte šampónom (ide to aj s detským olejom, len treba viac krát umyť šampónom)
- A pre nás ženy (ale aj mužov): keď máte psorku na intímnych miestach (čo je dooosť nepríjemné): pomáhajú mi utierky pre intímnu hygienu MIONAL Tea tree oil a potom dám buď kalciovú mastičku, alebo pityol...
Vážení zatiaľ toľko.... je toho veľa, viem....Ako vidíte neodporúčam vám žiadne kortikoidy, lebo vám chcem len dobre, keď nemusíte nepoužívajte ich často, je to „dvojsečná zbraň“. Všelijaké drahé zázraky už dávno nepoužívam, nemá to cenu. Radšej si odložím a usporím na „more“. V druhej časti tu hodím pár robených mastí. Verím, že to aspoň niekomu pomôže. Pošlite to ďalej a pridajte aj vy nejaké vychytávky. Keby ste chceli niečo poradiť, alebo spýtať, rada odpoviem, buď na mail alebo tu...