MOJE VYCHYTÁVKY NA PSORKU

Zde pište to, co Vám pomohlo v boji proti lupence. Vlastní zkušenosti bez komerčních nabídek.

MOJE VYCHYTÁVKY NA PSORKU

Příspěvekod zuzana6661 » 15.02.2010 23:06

Ahojte všetci

Chcem sa s vami podeliť o pár poznatkov ohľadne ošetrovania a starostlivosti o psorku. Mám ju už dlho (26 rokov) v ťažkej forme po celom tele, tak to čo tu napíšem je naozaj desaťročiami odskúšané a pomáha mi.

Na začiatok pár rád, čo mi psorku zhoršuje (samozrejme stres, ale to už každý vie):
- zima a mráz (hlavne ten mráz, takže v zimnom období sa treba teplo obliekať, bez čiapky ani na krok, kto má psorku vo vlasoch)

- oblečenie, ktoré nie je z prírodných materiálov (hneď cítim ako sa mi psorka zapáli keď je niekde prímes umeliny, napr. silonky sú pre mňa nočná mora), takže pri kúpe oblečenia, pokiaľ sa dá vyberajte prírodné materiály, najmä bavlna je fajn. Ešte by som spomenula škodlivé farbivá, ktoré sú napr. v odevoch zakúpených u "číňakov", hlavne tie tmavé farby naozaj koži škodia.

- prášok na pranie, tiež dokáže psorku podráždiť, preto si pyžamá, uteráky, postelné a spodné prádlo dávam v práčke na dvojité plákanie

- spálenie na slnku, či už na prírodnom, alebo umelom znamená takmer istý výsev

- potenie (preto každý deň používam antiperspirant a v podpazuší som už psorku roky nemala, ako dieťa som mávala stále tak si myslím, že to má súvis s tým potením)

- riadne podráždiť môžu aj niektoré látky v kozmetike, mastičkách či mliekach (treba poriadne čítať zloženie výrobkov, čo si dávate na kožu a vyvarovať sa zložkám, ktoré vás štípu alebo dráždia. Každému síce vyhovuje a účinkuje niečo iné, ale mňa napr. strašne štípe keď je vo výrobkoch veľa urey (kyselina močová), alkohol denat. a pod. Platí, že čím menej chémie, tým lepšie. Nebudem to tu rozpisovať, lebo je to rozsiahla téma, ale na nete je dosť materiálu o zložení kozmetiky, odporúčam čo to preštudovať, aby ste sa vedeli orientovať. Jednu radu predsa... na etikete zloženia na výrobkoch, sa píšu obsiahnuté látky za sebou podľa množstva, čiže keď budete mať na zložení napr. krému Calendula Officinalis (nechtík) na poslednom mieste, verte že ho tam je minimálne množstvo, takže moc vám účinkovať nebude.

- no a samozrejme škodí zlá životospráva (snažím sa teda žiť zdravo, ale až tak moc mi to zase nepomáha)

V tejto časti uvediem, čo mi pomáha. Jedná sa o moje úplné vychytávky, proste „must have“:

- Nobelovu cenu a Janského plaketu udeľujem mastičke „Calcium pantothenicum“ od Zentivy (táto obyčajná mastička na popáleniny a odreninky ma už roky zachraňuje od strašne zapálenej a popraskanej kože po celom tele, už po prvom natretí sa mi uľaví zmierni sa mi zápal a zahoja sa prípadné ranky, samozrejme nečakajte, že vám zo dňa na deň z toho zmizne psorka, ale stráááášne pomáha. Používam ju úplne všade aj na tvár keď treba.) Milujem tú mastičku. Ono v podstate všetko čo je na také drobné popáleniny a odreninky veľmi dobre účinkuje na psorku (napr. panthenol v spreji je fajn, infadolan masť tiež hojí popraskanú kožu a keď máte „kútiky“ za pár dní sú preč, masť na popáleniny od Dr. Hoj je tiež geniálna, používam na tvár)

- druhé miesto patrí detskému krému „Pityol“ na zaparené zadočky... takisto neskutočný vynález, btw. v príbalovom letáku indikácia aj na psoriázu. Tiež mi krásne stiahne zápal, hlavne keď mám psorku na tvári, alebo okolo krku, pekne odšupí. Používam túto mastičku stále už roky a som veľmi spokojná, hlavne keď mám niečim podráždenú pokožku. Večer natrem a ráno je podráždenie preč. Stačí natrieť v jemnejšej vrstve...

- a teraz klasika: Indulona.... Nechtíková mi nikdy nechýba, krásne sa vpije, nechtík ukludňuje, je to dobré premasťovanie na celé telo aj tvár cez deň keď nechcete byť mastný...ja používam aj do vlasov, pekne sa zmýva. Modrá Indulona, je dobrá keď potrebujete premastiť, aby vám premastenie dlho vydržalo v koži, takže skôr vhodná na noc. Používam na celé telo. Keď sa vám zdá moc tuhá, kľudne dajte celú tubu na pár sekúnd do mikrovlnky a krém sa pekne zohreje a roztopí (pozor ale nie moc, aby ste sa nepopálili)

- ďalšia klasika Excipial Lipolotio (u nás jediné mlieko na predpis) u mňa to ide na hektolitre , dobré mliečko na premastenie

- olej do kúpeľa: pre mňa je naj Balneum Hermal Plus, ale nakoľko nemám vaňu, len sprch. kút, používam to nasledovne: do flaštičky napr. od pleťovej vody dám v pomere cca 1:1 olej a vytlačím do toho „excipial masť“ (pozor treba čistú masť, lebo je viac druhov, táto masť sa dá zmyť vodou) hodím tam 3 malé matice a potrasiem... vznikne mi taká gelová konzistenicia, ktorou si ponatieram celé telo + hlavu a zabalím sa min na 4 hoďky do potravinárskej fólie (najlepšia je buď z DM alebo predajne KIK) ako múmia (aj hlavu) a potom do sprchy sa odšupiť... používam nato žinku, ide to krásne dole do poslednej „bodky“. Z vlasov treba vyčesávať lupiny s hrebeňom „všivákom“ (neznášam to robiť, je to strašná otrava keď máte plnú hlavu). ešte jedna pomôcka na odstraňovanie lupín: na pemzu (obĺžnik) namotajte široký obväz, ide to lepšie ako s prstami.

- Soľ do kúpeľa, jedine: Magnéziová živá soľ. Neni drahá je ooooveľa lepšia ako všetky tie drahé shity ako Ahava a pod (mám všetko odskúšané) toto je fakt najlepšie: https://www.magister.sk/product_info.ph ... ts_id=1923

- naj šampóny: Bioderma Nodé DS+ (obsahuje kyselinu salicylovú, krásne uvoľnuje lupiny), T-gel šampón Total, striedam s detskými šampónmi

- na umývanie: Sprchovací olej BALEA z DM drogérie (Duschöl), mydlo s ichtamolom (uvoľnuje lupiny a lieči, kupujem najvyššiu koncetráciu 7%) http://www.valosun.cz/sk/produkty/mydlo-a-sun.html . Ešte jedna rada... keby sa vám stalo, že nemôžete zmyť z vlasov nejakú mastnotu, použite na to olej do kúpeľa. Riadne votrite do vlasov nechajte chvíľu pôsobiť a zmyte šampónom (ide to aj s detským olejom, len treba viac krát umyť šampónom)

- A pre nás ženy (ale aj mužov): keď máte psorku na intímnych miestach (čo je dooosť nepríjemné): pomáhajú mi utierky pre intímnu hygienu MIONAL Tea tree oil a potom dám buď kalciovú mastičku, alebo pityol...

Vážení zatiaľ toľko.... je toho veľa, viem....Ako vidíte neodporúčam vám žiadne kortikoidy, lebo vám chcem len dobre, keď nemusíte nepoužívajte ich často, je to „dvojsečná zbraň“. Všelijaké drahé zázraky už dávno nepoužívam, nemá to cenu. Radšej si odložím a usporím na „more“. V druhej časti tu hodím pár robených mastí. Verím, že to aspoň niekomu pomôže. Pošlite to ďalej a pridajte aj vy nejaké vychytávky. Keby ste chceli niečo poradiť, alebo spýtať, rada odpoviem, buď na mail alebo tu...
zuzana6661

Re: MOJE VYCHYTÁVKY NA PSORKU

Příspěvekod zuzana6661 » 15.02.2010 23:23

Keby ma ešte niečo dôležité napadlo, budem to tu priebežne dopisovať... Možno nakoniec z toho všetkého vydám aj knihu :wink:
zuzana6661

Příspěvekod moderator » 16.02.2010 9:06

Zuzano díky

Perfektně rozebrané. zatím to tady nikdo tak hezky nepopsal. Vystihla jsi velice jednoduše základy zacházení s lupenkou.
Paráda :P díky.

Modča.
moderator
Site Admin

Příspěvekod Staňka » 16.02.2010 9:50

Zuzi,
díky moc za vychytávky.Kalciovka mi taky dělá dobře na obličej.Pytiol vyzkouším.Super,díky.Mám taky jednu mini vychytávku.Když mám hlavu hodě šupinatou a suchou,natřu si ji zakysanou ,neochucenou smetanou,zabalím do potravinářské fólie a do ručníku a takhle chodím celý den.Večer hlavu vyčešu.šupiny jdou pěkně od pokožky a dostanu všechno pryč.I se to docela dobře smívá.kdybys měla další rady a vychytávky,sem s nima... :wink: :D Budu moc ráda,když na sebe nebudu muset patlat ty protivné kortikoidy.Ještě jenou díky.Pá.
Staňka

Příspěvekod zuzana6661 » 16.02.2010 20:04

dopĺňam: keď máte psorku na viečkach al. okolo očí, pomáha mi opthalmo azulen (keďže na túto oblasť sa nemôžu dávať kortikoidy... existuje aj opthalmo hydrokortizon, ale to len fakt raz za čas dávam), táto mastička je dobrá aj na sliznicu na intímnych partiách keď tam máte psorku. Ešte ma napadlo jedno mliečko, ktoré tiež roky používam... je to AB cosmetics Natural mandľové telové mlieko (to že ma neštípe je znak, že je naozaj dobré, lebo som už skúšala asi všetky značky na trhu...je také dosť jemné a nie moc mastné), vôbec AB kozmetika s mandľovým olejom na citlivú pokožku mi robí dobre. Ešte jedna perlička, raz mi komplet zmizla psorka, keď mi vytrhli zub múdrosti... tak môžte skúsiť :wink:
zuzana6661

Příspěvekod zuzana6661 » 25.02.2010 17:36

Ahojte

Ako tak pozerám, nevidím tu žiadnu tému, čo by sa týkala maskovania (zakrývania) psorky, napr. na tvári. Keďže mám psorku aj na čele a na rozhraní vlasov, na krku a sem tam aj na tvári, snažím sa ju čo najlepšie zamaskovať, aby sa mi ľudia pozerali do očí a nie na psorku... Takže, takto to robím ja: najlepšie sa psorka zamaskuje keď je odšupená a nenatretá. Ako sťahovač červenej farby používam tento korektor: http://www.bugy.sk/static/produkt/2432 je v zelenej farbe, je trošku drahší, ale vydrží dlho. Dávam si takú jemnučkú vrstvu na ložiská, len tak trošku postraším, aby toho nebolo veľa, treba na to prísť ako si to nanášať, lebo keď toho dáte veľa nesplní to účel... následne použijem ďalší korektor od dermacolu (ten mám odskúšaný a najlepšie kryje a dllllho vydrží a je hypoalergénny) http://www.shop.dermacol.sk/kategoria/t ... cover-30g/. Tento make up má veľa odtieňov, tak treba trošku experimentovať, kým si nájdete svoj odtieň. Ja mám napr. 3 tuby, každú iný odtieň a si to namiešam ako potrebujem v takej malej plechovej krabičke od nivei. Nanášam to tiež v jemnej vrstve, buď prstami, alebo na malé ložiská používam tyčinku s vatou. No a trošku prepúdrujem s priesvitným púdrom a hurá medzi ľudí... PS: Prezradte aj ďalší nejaké maskovacie techniky... :wink:
zuzana6661

Příspěvekod zuzana6661 » 25.02.2010 19:38

Našla som nejaké recepty na robené maste, ktoré sa používajú v kupeľoch Smrdáky. Sú na dechtovom základe, takže moc nevoňajú, ale už sa používajú desiatky rokov a veľa ľudom už pomohli. Salicyl detergens je na telo a DC lotio do vlasov. Ešte existuje jeden zázrak a to cignolínová tinktúra, len zatiaľ nemám recept, ale pokúsim sa zohnať. Totižto, oni si to zloženie mastí v kúpeľoch strážia, lebo to majú ako "know - how". Bohužiaľ recepty asi rozlúšti len doktor, alebo lekárnik... tak skúste:
Nepojmenovaný 1.jpg
recepty
Nepojmenovaný 1.jpg (513.9 KiB) Zobrazeno 1387 krát
zuzana6661

Příspěvekod kacerina1 » 26.02.2010 13:40

Zuzko, ty jsi úplná pokladnice! Myslím, že tyhle konkrétní a vyzkoušené rady jsou nejvíc cenné, pro toho kdo se tedy opravdu chce bojovat.
Můžu se tě zeptat jestli nemáš zkušenosti s lepením nehtů? Jde mi o to, jestli se tím zakrytím problém ještě nezhorší. Lak mi nestačí.
Moje dr. mi říkala, že právě na nehtech se často při této nemoci přiživí i mykozy a tak bojuji střídavě preventivně i proti nim,
ale výsledky zatím dost skromné. Další otázka je jestli se vůbec najde někdo kdo by mi ty nehty byl ochoten udělat, protože to je fakt na pohled otřesný.
Za rok mi končí mateřská a budu zas muset mezi lidi a možná i hledat novou práci atd. atd...
Ale jinak fakt oceňuji jak to máš vychytaný a že se podělíš. Dík moc. Katka :-)
kacerina1

Příspěvekod zuzana6661 » 27.02.2010 12:20

Ahoj Kati

Ďiki za pochvalu... S tými nechtami je to blbé, nemám ich až tak postihnuté, takže mi stačí lakovať. Ono je to pravda s tým lepením nechtov (asi myslíš gelové), že sa to potom zhoršuje, bohužiaľ. Skúšala som aj také umelé, čo si sama nalepíš, ale tým, že ten nehet je taký nerovný rýchlo odpadnú. Jedine ti môžem poradiť, že keď máš taký zhrubnutý nerovný nehet, tak si ho normálne skús na celom povrchu vyrovnať pilníkom (taký špeciálny na lešenie nechtov, dostať ho všade, má také 4 plôšky...) a vyleštiť a potom dvakrát nalakovať vypĺňačom rýh (neviem ako je to po česky) napr.: http://www.i-nehty.cz/pomucky-k-peci-o- ... k-ruzovy-9 . Ja mám ten vypĺňač v takej telovej farbe (nie úplne priesvitný) a celkom dobre to vyzerá.
zuzana6661

Příspěvekod cvrckova73 » 1.06.2010 8:00

Ahoj lidičky,tak mi asi před měsícem zjistili taky lupenku :cry: .Mám za sebou různý krémy,ale zlepšení nikde.To co jsem tady objevila od Zuzky je naprosto úžasný :D .Nadchlo mě to zakrývání v obličeji,to nemá chybu :D ,díky moc.Pokud budu mít nějaký poznatek určitě dám vědět.Petra
cvrckova73

Příspěvekod EvaX » 2.06.2010 21:34

Hoj,

tak já mívám na obličeji jen takový malý flíčky a nijak speciálně je zatím netřeba maskovat, ale určitě odšupit, někdy to i trošku bolí, to pak samozřejmě nervu, ale většinou máznu a zapudruju. Nebo přetřu mejkapem. A ač sem si nedávno koupila právě něco na červený flíčky - řekla bych, že to bude stejnej princip, je to zelený od Lorealu, drahááá novinka ;o), tak mě nenapadlo to na to zkusit. Díky bohu nosím ofinu a ono je to zrovna skovaný, takže to extra nelámu přes koleno, ale určitě vyzkouším.

Jinak o pytiolu sem četla kdesi cosi..není v tom taky ten..ych..tamol? No to, co je v černé masti? Zatím sem se k němu nedostala, ale stojí ve frontě.

Lupenku v hlavě sem mívala hlavně dřív, je to fakt nepříjemný. Pak mi nějak zmizla..kupodivu mně mizí naprosto bez vztahu k léčbě. Nicméně si umývám vlasy denně, protože se mi hodně mastí, a mám pocit, že když si je neumeju fakt každej den, tak ten druhej den už se šupím. Né moc, ale ona mě ta hlava i tak nějak svědí. šampony střídám, u žádnýho sem efekt nepozorovala žádnej. Polytar, nebo jak se tomu nadává, sem kdysi taky používala a nix.

Calciovka je zlatíčko. Sice na mě nemá léčebnej efekt, ale na stole ju mám furt a taky mažu. Mám teda od jiné firmy, ale ono tam bude to samý.

Nemám teda postižený nechty, takže v tom rozhodně radit nemůžu, ale když si je ohobluju i jen kvůli tomu naleštění trošku, tak je pak mám trochu horší, tak zase nepřepilujte. ;o) A sestřenka má právě taky lupenku, udělala se jí hodně na rukách a připojila se i plíseň. Hodně nepříjemný - hlavně, když to zanedbáte a neběžíte k doktorovi. :o/
EvaX

Příspěvekod Iwana » 28.07.2010 18:57

ahoj všichni, mám dobré zkušenosti s přírodními produkty firmy topvet... je to všechno přírodní.Osobní zkušenost ....výborný konopný gel 60 kaček 250g , oleje..spousta druhů,myslím že to stojí za vyzkoušení není to drahé a hlavně mají hezký katalog a zboží posílají na dobírku a rychle.www.topvet.cz .
Iwana

Příspěvekod moderator » 29.07.2010 7:38

IWano ahojda -
problém u zakoupených konopných mastí jsem už popisoval tady několikrát , popisoval to i chemik. V produktech které jsou v obchodní síti , je ze zákona zakázáno aby obsahovaly jakékoliv množství omamných látek, patří mezy ty látky i mariuana. Takže obsah účinné látky v konopných mastích je nula nula - OO . Pro výrobu se používá bezcené konopí které neobsahuje už nic. Vyrábělo se to dříve v MILO závodech, a jsou tuny těchto mastí na skladě které jsou neprodejné a výrobce se snaží toho zbavit. Tak se roznáší mezi těmi co mají problémy s kůží skazky o zázraku s marijánkou. Ano je to dobrá věc ale z domácí produkce jak jsi popsala sama tu svou výrobu. TAM je efekt.
U kupovaných konopných mastí je ZERO ZERO žádný účinek . Má to jen mazací efekt od vazeliny a tu si mužeš pořídit zadarmo na recept od léaře.

AHOJKI :)
moderator
Site Admin

Příspěvekod Iwana » 29.07.2010 21:30

ahoj,já to vím že technické konopí je na prd ale zrovna tenhle gel mi pomohl ... měla jsem lupenku na chodidlech a pěkně hnusnou :D a ten gel je hodně hydratační tak to byla docela úleva.Sám asi víš že člověk zkusí všechno když je nejhůř :D zrovna dneska jsem četla recept od léčitelky: jedna polovina olivového oleje a druhá citronová šťáva tak nevím :?: ahojky
Iwana

Příspěvekod moderator » 4.08.2010 7:46

Asi byl ten Gel dobrej i bez konopí. Někdy je náhoda co pomůže. Jak říkal starý pan docent u nás na klinice, měl pacienta kterému pomohl krém na obuv , ten v plechové krabičce. Obsahuje to terpentíny a tuky , snad tohle zabralo. Kdo ví.
Ale to je vše o tom že z mazadel každému zabírá něco jiného. Výborná věc kterou jsme si dělali samy kdysi, byly
Sušené lístky z květu měsíčku lékařského vyluhované v sádle. Je toi tady i někde popsané ve foru ta výroba.
Ale znáš to sama ze své praxe. Mažeš mažeš za půl roku sjistíš že můžeš mazat a patlat sebevíc a lupenice začne stávkovat a hotovo konec a už se to zase rozjede.
U mně takto působilo veškeré mazání, po čase se objevila rezistence a konec. třeba Salicyláty už mám dnes za ty roky mazání alergii zrovna tak dehtové masti a Pix. Dokonce i biologická léčba ENBREL nebo HUMIRA přestaly po čase u mně zabírat - rezistence :| Teď mně drží nad vodou REMICADE.

Takže za ty roky zkušeností, jediné co je důležité s lupenkou dělat , je , nevzdávat a bojovat. Pokud přestane zabírat jedna věc použiji jinou a pořád stejně. nezabere konopí zabere globin na boty, nezabere globin zabere měsíčková, nebo Lipolotio, nebo kortikoidi. Zkrátka to nevzdávat protože přichází nová léčba biologická, doufejme že se cena začne snižovat tak jako kdysi u inzulinu. Původní inzulin stálo několik i 15000 kč ve staré měně, dnes stejné množství přijde na 150 korun. Takže je naděje pokud nebudou výrobci ziskuchtiví že cena spadne a bude moci dostat každý biologickou léčbu která je dnes omezena hlavně z cenových důvodů.

Teda lupínci máme to veselej život :lol: :roll: :lol:

A HOJ te modča
moderator
Site Admin

Další

Zpět na Co Vám pomohlo - léky - masti - prostředky - postupy