Hody,hody doprovody…„Tak jsme tady…“, halekáme, vylézajíc z auta.
Příjezd do známého města,známého domu a ke známým lidem – vskutku velkolepý…
Vysvětlím: Pomalu , ale jistě se blížily velikonoce, a Vám už dobře známí šílenci v podobě dvou mě milých lidiček, pronesli s nevinou tváří:“Kam pojedeme slavit?“, a dali mi tak najevo, že jako hlava starších, moudrých a jim milých přátel bych měl říci, kam mě mé srdce táhne…
„Nevím…“, kličkuji a snažím se zaměstnat nějakou bohulibou činností.
Bohužel mou směšnou snahu , snadno prokoukli a nedali se odbýt.
“Tak kam?“, opět další kulometná salva a mě nezbývá , než se této myšlence déle věnovat…
Konečně ve mně něco zabzučelo a já pronáším hrdě svoji myšlenku:“pojedeme do Turnova!
Stejně to pořád slibujeme, a nic , tak ať si nás užijí a víc už nás společně nikdy nepozvou…“.
A tak se jelo .
V den D se vzalo auto,které se naložilo hromadou šatstva a zbytečností jako například mě, a jelo se.
Nutno podotknout, že dva dny před tím nás v Praze přepadla zimnice.
Tedy ne žlutá, ale Vám tolik známá a má drahá slabůstka,která se nám věnovala s veškerou péčí a dojemností či slabostí ženy, neboť:vygruntovala naši chajdičku, umyla okna, setřela stoletý prach z nábytku a vyžehlila prádlo pro půlku Prahy a ještě stačila udělat skvělou snídani, po které jsem toužil a snil celý život:2 rohlíčky pěkně namazané, sladký úsměv, a …kávu teplou, ale bohužel slanou…
I stane se!
Jen nevím, zda schválně, omylem a nebo prostě jen tak.
Jak ji tak znám podezírám jí z atentátu, ovšem spletla si sůl s jedem.
Moje štěstí.
Tak tuto drahou slabůstku jsme naložili včetně další slabé dívčiny Pavly a již dobře Vám známého Brtníka z Brtníku a jelo se do městečka.
Cesta probíhala v celku klidně až na občasné vyskakování naší slabůstky z auta.
Tento špatný zvyk má z doby, kdy spatřila po cestě plakát svého oblíbeného zpěváka

etra Muka, a jak se tak vykláněla z okénka, aby zahlédla ještě alespoň kousek z jeho sporé papírové postavy – prostě vypadla.
Od té doby padá a vyskakuje z auta pořád.
Cestou jsme se zastavili na nákup , abychom přivezli nějaké jídlo.Nakoupilo se v podobě několika málo lahví a jelo se dál.
Bohužel náš řidič, byl již tak žízniv , že nevydržel a po shlédnutí láhve a opakovaného simulovaného omdlévání za jízdy, jsme mu prostě tu jednu láhev museli otevřít.
Uslyšel zasyčení a praskot špuntu.
Ožil.
„Hele,opatrně - to jablko je sice kyselé, ale není zrovna z nejlehčích „,a podávám mu celou ještě zcela zaplněnou láhev.
Uchopil láhev do levé ruky a mohutně si lokl.
„Nechte kolovat“, pronesl po dalším loku a přendal si láhev do pravé ruky a my pochopili, že koloběh láhve se odehrává pouze v jeho části a tudíž asi ani neochutnáme…
Poznali jsme to vzápětí i na jízdě, nebo´t jsme najednou jeli systémem – levá- pravá-levá-pravá.
„Držte kurs a kormidlo…-flotily směrem na pravobok“, vykřikuje – a mává směrem do předu a houká jako parník.
Ale přesto se nám podařilo dostat se ve zdraví do městečka naděje, života ,radosti a velikonoc.
„Tak jsme tady…“,pronášíme hrdě a díváme se již do nám známých tváří rodičů, kteří při pohledu na zbědované a utýrané auto ani nedutají, jen útrpně hledí kdo z toho vlastně všechno vyleze.
Přivítali jsme se srdečně včetně jejich psa Aidy, která také ví, jak se má dobře vychovaná fena chovat a jala se mě olizovat tak , že jsem si připadal jako zmrzlina v létě.
Ohnal jsem se .
Uraženě tedy odešla , a od té doby jsem byl její úhlavní nepřítel.
„Dejte si věci nahoru..“, vykřikuje nebohá, žena a matka mých přátel, a jen kroutí hlavou kam dáme tolik krámů a proč vezeme na dva nebohé dny celou Prahu s sebou.
Ubytovali jsme se, a sešli zpět do obývacího pokoje, kde jsme se jali vyprávět historky z Prahy, a pochlebovat jejich drahé dcerušce a mé slabůstce, jak byla skvělá a pomohla nám v bytečku.
„A doma neudělá zhola nic..“, hořekuje ta dobrá žena a jala se opět věnovat bohulibé činnosti v kuchyni.
Jak jsem později poznal, zřejmě nejoblíbenější části z celého domu, neboť jsem měl možnost a příležitost poznat tu skvělou věc, že z této místnosti prakticky po celé tři dny nevycházela a k nám naopak chodily - po celé tři dny takové lahody a pochutiny, že jsem byl na konci velikonoc donucen povolit pásek o tři dirky a kalhoty rozpárat ,abych se do nich vůbec vešel.
Nechápal jsem jak mohou být všichni tak štíhlý….
Jelikož už byl přece jenom večer, chystalo se co s ním.
Brtník , který zcela vyjímečně byl s námi,prohlásil, že ví, jak zahájit pátý sjezd bývalých funkcionářů a již vytáčel mě neznámé číslo kde se ozval čísi hlas, a já slyším už jen:“no tak domluveno, a ať jste tady…“
Zatvářím se nedůvěřivě a zřejmě to na mě poznala má slabůstka, která mi šeptla do ucha silou orkánu:
“Pojďme se projít…“, a tak jsme vyrazili.
Po hodinové procházce jarním večerním Turnovem,jsme spokojeně dorazili domů.Tam byla nálada v plném proudu a najednou vše ztichlo.
Bylo tam mrtvo jak v pitevně…
„Co je , „ptám se Ivy, ale ta jen krčí rameny.
“Nevím „,odpovídá , a tak zcela nepoznamenaní vstupujeme do místnosti plnou lidiček.
Zkušeným a rychlým zrakem raněného orla ,zpozoruji mě neznámé i známé osoby, a k údivu většiny ostatních se již hrnu k první, kterou poznávám …
„Ahoj Janinko“, halekám dříve než si mě všimne a už jí líbnu na čelíčko tak , že ztrácí rovnováhu i zájem o své okolí a je plná dojmů z toho , že jí něco takového jako já vůbec po letech poznalo.
Její matinka v první chvíli omráčena tím vpádem do místnosti, jen hledí, kdo že se to tak vehementně dobývá na její dceru, ale pak poznává, že se jedná jen o mě , a jelikož již měla kdysi dávno tu čest, jen lhostejně mávne rukou.
„Líbej si koho chceš, ale mě tedy ne“, a ledabyle mi podává svou ruku, která voní po tlačence, a já vzpomenuv si na to že jsem nevečeřel, okusil chuť jejích prstů.
Vstává i hlava rodiny, tedy tatínek a já tuším nebezpečí.
Napřimuji se abych vypadal větší, zastrkuji břicho, abych vypadal tenčí, a podávám mu svou rozklepanou ruku, kterou uchopí s nedbalostí sobě vlastní a gestem šlechtice…
„Ha, asi nějakej cimprlín…“, pomyslím si a zmáčknu mu ruku silou bejka, takže vidím , na jeho tváři zděšení a úlek, neboť měl zřejmě pocit , že strčil ruku do svěráku.
„To máš za to povyšování“,říkám si stále v duchu a kochám se jeho výrazem s naprosto srdečným úsměvem č. 725 –tj.tvař se jako když musíš a nemáš kam……
Jsme si představeni.
Díváme se na sebe jako dva nepřátelé před soubojem, já bohužel mírně šilhajíc, neboť chuť tlačenky z prstů jeho ženy Boženky,do kterých jsem se před tím zakousl, ve mně vyvolala obrovský hlad a projevilo se to na mém orlím zraku slepého debila.
Stále ovšem jsem ve střehu jelikož nevím jak se chovat.
Po chvilce trapného a mě zcela přirozeného mlčení se prolomí ledy a on pronáší první věty a historky, a já….
Bože , jak mě se ulevuje.
Slyším po dlouhé době čistý moravský přízvuk a slova jadrná, leč slušná, ovšem skládaná se srdečností, vtipem a radostí ze života.
„Tak ty budeš můj chlap…“, pomyslím si a pouštím se do boje.
A vypaluji jednu historku za druhou a vyprávím a povídám a bavím společnost tak, že najednou zjišťuji pro mě trapnou skutečnost:
Brtník z Brtníku umírá smíchy na prasknutí bránice,mí přátelíčkové skoro slzí smíchy a drží se za půlky aby jim náhodou neustříklo,a má slabůstka se směje od ucha k uchu , takže to vypadá jako že se jí hlava už nikdy nesrovná do původní podoby, a je to škoda , protože to byla moc pěkná hlavička, a rodiče mých přátel se baví prakticky stejně.
I ostatní se dobře baví, alespoň podle reakcí, jen jeden človíček , byť se usměje , přece jen je nějaký zasmušilý.
Je mi pravda trochu divné , proč se jeho oči podobají zraku kobry před uštknutím,ale jelikož jsem od přírody dobrá povaha a nenechám se odradit –stále pokračuji a útočím i já, svojí přirozenost tichostí a plachostí a radostí ze života…
Končím s vyprávěním a v tom se ozve zpod stolu:
“Mámo, musíme rychle domu…“tohle se nedá vydržet.
“Vždyť ten chlap je ještě horší než já…“
“Bože, kde jste ho vyhrabali…?“, a roztáhne pusu od ucha k uchu, bohužel zrovna v okamžiku , kdy kolem prolétá moucha masařka a v domnění , že si zkrátí cestu doletu Strahovským tunelem, vletí mu přímo do dýchací trubice a Milan /tak se náš hrdina dne jmenuje/,vytřeští oči jako pulec co se má stát žábou a vychrlí s kašlem asi 350 slov za minutu.
Ale já vím , že jsem si tohohle chlapíka získal svými skromnými , sporými a jen občasnými výroky, kdy jsem měl možnost sem tam něco říci mezi hovory ostatních lidiček….
Příjemně nám utekl večer a jali jsme se uléhati.
Jelikož večírek se neobešel bez alkoholu, někteří z nás posilněni přítelem zvaným alkohol, uléhali poněkuď rychleji, obezřetněji a hlučněji.
Brtník z Brtníku zalehl a jal se zpívat pod peřinou nějakou tklivou píseň.
Má kamarádka jen zlehka nakoukla pod peřinku a už tam byla.
Lapil jí.
„Člověče, ty jsi jak masožravá rostlina“, pronáším bojovně a naštvaně, že jsem v postýlce osamocen a jal jsem si stěžovati velmi tklivě a hlasitě.
Najedno se v té postýlce objevili oba dva spolu a jali si šeptat nějaké tajnosti,a mě to bylo líto.
Tak to tedy ne!
Zavil jsem jako raněné zvířátko.
I přiběhla má slabůstka Iva a jala se mě utěšovat.
Kapesníkem mi chtěla usušit obličej od slzí, bohužel tak nešikovně že mi půlku prstu strčila do oka a já najednou viděl svět obráceně.
„To jsem tomu dala…“, pronesla procítěně, ale s úšklebkem na tváři, a já pochopil,že nemá smysl si stěžovat na bolest.
Dávám tedy všem „dobrou noc“.
Pomalu usínám , když tu najednou…něco se dere z vedlejší postele.
„Tady je ale vedro…“,slyším mumlajíc tu postavu.
“Musím otevřít okno na vzduch“, a už si to směřuje směrem ke dveřím , které otevírá spokojeně do kořán.
Je mi sice divné proč na otevření okna potřebuje nejdříve otevřít dveře, ale na druhou stranu každý jsme nějaký.
Každopádně ještě více mě překvapilo , že po tomto úkonu, figura zase zapadla do měkkých peřin a jala se spinkat spánkem nerušeným.
Ovšem ráno bylo figuře divné odkud se bral ten čerstvý luft a proč jsou do pokoje otevřeny dveře dokořán……..
Je ráno, probouzím se do nedělního jarního slunečního dne a jelikož všechno spí , opatrně sejdu dolu , kde se snažím být co nejvíce potichu.
Marně.
Iva už je vzhůru , a jen polehávajíc prohlásí:“Máš-li hlad udělej si snídani a pojď hrát za mnou kostky“.
Můj odpor se ráno vždy rovná nule a tak slepě poslechnu a udělám si kávu a jdu hrát kostky.
Naštěstí pro mě - vyhrávám.
Vysvobozuje mě příchod dalších právě se probuzených spolubydlících a příjezd rodičů, kteří byli již někde na výletě.
Po další mohutné společné snídani,/všimněte si prosím , že se zde snídá několikrát za s sebou/, jsme se dohodli na akci zvaná : Výlet do neznáma…, jali jsme se oblékati a vyjeli jsme si ve čtyřech na výlet do liberecké ZOO, která se obešla bez větších následků , a sežrání divokých šelem, jelikož ani Pavla a ani Iva neměly hlad.
A tak naše fauna zůstala bez následků …
Ostatně naše dvě křepelky asi také, neboť některá zvířata vypadala na důchod ani ne tak invalidní jako již velmi starobní a bylo vidět , že již několik let silně přesluhují.
Náš výlet nebyl ničím rušen , sluníčko svítilo , a tak jsme si pěkně užívali.
Moji dobrou náladu kazil jen fakt, že jsem ráno při společenských hrách prohrál a musel jsem tedy někde zakoupiti mnou prohranou sázku dobře známé tváře:Ješkina s Pulcinem…
Po cestě zpět jsme se tedy zastavili v supermarketu, který nebyl ani tak super , jako spíš market a jali jsme se vybírat zvolený nápoj.
Je s podivem , že nejzkušenější se rázem projevila naše nejmladší Iva a naprosto otevřeně a se zkušeností opilce, která nás starší vyvedla z míry prohlásila , že zná jen dva druhy Ješkina a Pulcina , které se dají pít a vzápětí už je držela v rukou, s takovou rozhodností, že jsme absolutně neprotestovali a jen jsme sledovali jak láhve mizí v košíku.
„Zaplať a mizíme…“, šeptá mi Iva do ucha a hladí očima, bohužel ne mě , ale ty dvě láhve.
Ani profesionální gorily by se nemusely teď za ní stydět , jelikož o dva miliony korun by se tak nestarala , jako o ty dvě zmíněné láhve.
„To jsem zvědav , co to bude za blivajs…“, ujelo mi bezděky, a nejraději bych se kousnul do jazyka za tu prostořekost , neboť mě zpražila pohledem plným nenávisti.
„Však to pít nemusíš…“, a už pelášila od kasy i s lahvemi, a já si je nestačil ještě ani pořádně prohlédnout,natož podržet v rukou.
„To je nějakého spěchu…“žbrblám a prohlížím si další věci.
Sjíždíme dolu po schodech .
Výhoda těchto schodů je , že jedou sami , takže vy máte možnost jen stát a sledovat okolí a pořád jdete.
Bohužel se to stalo osudným Pavle, která v okamžiku sledování přímého přenosu chodící reklamy bůh ví na co , přehlídla konec schodů a nechala tam svoji botičku, která se schopností sobě vlastní zapadla pod schody .
A byla uvězněna.
„Ježíš , já tady visím…“,křičí jak na lesy, a já sleduji jak se davy za ní začínají srocovat a košíky jí létají nad hlavou, jak ji všichni překračují.
„Hele , zdržuješ…“, pronáším ledově klidný, ale to už je situace neúnosná a její přítel se jal jako první provádět první pomoc.
Nejdříve se sháněl po vypínači, potom po policistech aby řídili dopravu, a nakonec po její noze , která byla lapena a urval ji i s lapenou botou.
„Jsem zase volná…“, ta úleva a proslov vděčnosti, byly nekonečné , takže jsme jí nakonec byli nuceni dát do pusy roubík aby už konečně zmlkla.
Vyjeli jsme tedy k domovu, za zpěvu, radosti a spokojenosti na pěkně prožitým dnem, ovšem jen do chvíle, než se ozvalo známé a tiché:
„Neotevřem to?“, a mě polilo horko, neboť představa že prožiji to co včera mě naprosto omračovalo.
Teprve po seskupení myšlenek , jsem přišel na to , že tentokrát slova nebyla mužská , ale hlas patřil ženě , tedy Ivušce, která se podezřele mačkala, tentokrát ovšem ne ke mně , ale na druhou stranu vozu , šeptajíc tam někomu nějakou ukolébavku.
„Co to děláš?“, ptám se poněkud pitomě a vyjeveně.
„Pst.ticho!“, šeptá, „neruš je ať je neprobudíš , já je tady uspávám…“, a ukazuje na deku , kde zpod ní vykukují dvě hrdla, mě známých pánů:Ješkina a Pulcina.
„Bože dobrotivý…“,hořekuji a shovívavě se dívám na tu dobrou dívčinu co pozbyla rozumu ve chvíli , kdy spatřila toliko její oblíbený nápoj.
Její výraz byl srdečný, milý,krásný ale bohužel chudý duchem , takže bylo vidět , že se už nikdy nevzpamatuje.
„Nenecháme ji tady…“navrhuji, když slyším , jak již po šesté uspává oba zmíněné pány a snaží se jim do uzavřeného hrdla strčit dudlíka, prý aby se jim dobře spalo…….
Nebylo mě pochopeno!
Pravdou je , že byla vcelku klidná a, tak jsme si ji přivezli zpět domů.
Co tam s ní provedli nevím , ale když se objevila po půl hodině opět mezi námi , jevila již jakýsi zájem o naše okolí, jen nechápu proč mi říkala – Pulcínku…….
Večer nás čekalo malé překvapení, a to v podobě návštěvy, která u nás byla předešlý večer.
„Tak se nám po Vás stýskalo, že jsme u Vás zase…“, pronáší hlava rodiny a už mu v očích svítí čertovy plamínky.
Dnes je králem vyprávění on , jelikož se sluší, dát i dalšímu prostor a navíc není dobře si vystřílet všechny patrony hned napoprvé.
Skvěle se bavíme, nejen díky dobré zábavě hostů, ale i výborným papáníčkem , což je lahoda pro naše hladová a nenasytná bříška.
Pojedli jsme jako malý zájezd, a tma venku houstne…
Návštěva se loučí, i když Milan , spiklenecky mrkne okem a šeptá:“ nebudem se loučit ,však sa zítra uvidíme…“, a odchází se svojí rodinkou, rozjařen a vesel nad tím , že se konečně dostal ke slovu….
Myslím ovšem, , že na mě po včerejšku stejně hned tak nezapomene!
My jsme si udělali mezitím prostor a jali jsme se hrát hru hazardní –hru v kostky.
Zúčastnili jsme se všichni, a jak hra dostávala obrátky a skleničky do nás padaly, byli jsme hodně rozjaření.
Naše nejmladší sluníčko a kvítek sedmibolestný se dostal do takové ráže , díky dobré náladě, pohodě, a hlavně strýci Pulcinovi , že se na adresu , svého nebohého , milého , bělovlasého a skromného otce, obrátila několikrát se slovy osudnou větou:
„hele vole hraješ…“, a ten jen rezignovaně uchopil hrací kostičky a jelikož už výchovu této dívčiny celkem vzdal , jen mávl rukou a hrál dál.
Ostatně pochopil, že by dcerušce stejně bylo jedno zda by byl nějaký proslov nebo ne, jelikož skleničky Pulcina do ní lítali rychlostí bojové stíhačky nad Afghanistánem.
Večer pokročil a my rozjařeni ,ale celkem spokojeni nad hezky prožitým dnem ulehli do zasloužené postýlky, někteří ve dvou a někteří osamoceně.
Je pondělí…
Ráno jak malované, plné sluníčka a zpěvu, když tu najednou:
„Hody, hody doprovody…“, a už slyším řev a smích mé drahé kamarádky a skoro sestry, která to zřejmě odnáší jako první.
Jsou velikonoce!
Jediný den v roce, kdy naprosto beztrestně můžete seřezat , jakoukoli ženu na Zemi .
Někdy si myslívám že ten ,kdo tento svátek udělal, musel býti na sex a sado – maso, neboť po ránu bít ženu a vše co od ženy pochází bejkovcem po zadku, je vcelku zábavné, leč určitě jak pro koho.
Vstal jsem se slovy : „hej rup , nechce se mi do práce , ale musím“, opláchl se a už pelášil, pro zmíněný bicí nástroj a rozhlížel se jako rozdivočelý býk po první kořisti.
Uviděl jsem zadeček jako malovaný, a stvořený pro rákosku a už se to mydlilo.nejdříve to schytala maminka, a potom dceruška má slabůstka, tam jsem si pravda trochu přitlačil , aby nezapomněla od koho zmíněné jelito je , a už jsem se sápal na třetí sedinku , ale už jen opravdu naprosto decentně.Ostatně nikdy nevíte kdy se Vám zadeček může hodit,že?
To víte takové práce po ránu , to člověka unaví.
Únava byla znát, ale pocit z dobře vykonané práce, přece jen vyvolal úsměv na naší tváři.
Tento úsměv chyběl ovšem na našich dámských zlatíčkách , neboť se slzami v očích předávaly za více či méně zasloužený výprask výslužku.
Děkujeme za ty dary, neboť dostat na prdel a ještě za to někomu něco dávat, to je pro nás chlapy velké zadostiučinění za to příkoří celého roku kdy:
nesmíme kouřit na záchodě,
číst noviny při obědě,
jít s chlapama do hospody na jedno,
dívat se na fotbal když běží nějaká Pičmeralda či jiný sladkobolný slaďák atd.
Každopádně po výprasku se nálada vylepšila jak nám , tak děvčatům, a my muži jsme si potom odskočili na pár hodinek, ještě za jinými zadečky, neboť se sluší poškádlit i jinou sedinku, a ne jen tu svou doma…….
Při návratu do rodného hnízda jsme se však nestačili divit. Děvčata rozveselená, usměvavá , kouzelná.
Nejdříve nás napadlo, že se vyhrálo ve sportce, ale jelikož Brtník zapomněl vsadit, z myšlenky sešlo.
Vzápětí se však ukázala ta hrozná pravda – láhev Pulcina byla skoro prázdná, a děvčátka ,/ která si na popud maminky – prý aby neseděla tak na sucho a láhev si otevřela/, si dávala do nosánku svoje gumídky, jak tomu obě říkaly.
Pravda je , že jsme s Pavlem svorně usrkli a ono to chutnalo jak rozpuštěný gumový cukrový medvěd s barvou ranní moči a sladkosti cukrkandlu.
Hrůza!!
Ovšem jen v našich očích , nebo´t jsme viděli veselost v očích našich zlatíčkách, rozjařenost v náladě a prostořekost v jejich sladkých, medových pusinkách….
Po obědě ,který v nás vyvolal pocit nechutě k jakékoli činnosti, jelikož toho bylo tolik , že by se s tím najedla celá somálská vesnice, jsme se dohodli na společné procházce, jen tak na skok, nějakých 20- 30 km.
Zpotilo se mi čelo, orosily brýle, zvlhly trenky a nakonec mi začaly téct slzy – zoufalstvím nad utrpením , které mě čekalo.
Marně mě utěšovali, že to vydržím , že mi koupí slona, a slibovali velkou nafukovací pannu .
Představa chůze po obědě, ve mně vyvolal pocit odporu a mé tělo sprostě protestovalo.
Každopádně jsem vyšel ze vrat jen po velkém přemáhání sebe sama,a jen proto , že šla i Pavla s Ivou a naše nemocná další kamarádka Denisa, která si ze zoufalství nad světem uhnala kde co , ale protože už nevěděla co roupama dělat , tak si místo chlapa uhnala ještě nemoc nějakou takzvanou mononukleozu.
Zajímalo by mě jak by vypadala stereonukleoza.
Aby jste věděli, tak Denisa je krásné 18-leté stvoření zvící velikost panenky Barbie, s úsměvem nevinného stvoření a duší ďábla, vážící za normální konstalace nějakých 35 kg.
Za stavu onemocnění se její stav moc nezměnil, jen kg. už nešly zvážit , a tak se od doby nemoci váží pouze v ruce.
Tak toto stvořeníčko a naše zlatíčko se vydalo s námi na turu, zvané zdravotní.
Netuším , kde se vzal tento název , jelikož já to pokládal za turu svou poslední a nazval ji cestou smrti, a podle toho jsem k tomu přijal i své konečné stanovisko.
Procházka vypadala asi takhle:
Vepředu předvoj :
Pavel s Pavlou nějakých 20 m – udávali směr a sílu pochodu, za nimi Denisa s Ivou – v objetí – šuškajíc si něco o nějakých milostných pletkách bůh ví koho, a za nimi v dálce a větru o síle orkánu se táhnou ranění a zmrzačení v počtu jednoho člověka, s běsem v očích, oroseným čelem, a zvukem na rtech připomínající parní lokomotivu v plném proudu.
Jelikož jsem ovšem koleje nemohl najít musel jsem páru pouštět plynule jen na silnici , která se táhla od východu k západu a já si přál umřít.
Zřejmě to na mě poznala má malá slabůstka Iva, neboť se otočila se sladkým úsměvem a slovy:
„ tak sebou hni ,ať je dohoníme – táhneš se jak smrad…“, a já přidal o dva slepičí kroky, neboť do té doby jsem měl na svém repertoáru pouze kroky malého nedonošeného hlemýždě z inkubátoru.
Ještě že měla naše Denisa dobrý nápad a začala v polovině cesty simulovat srdeční slabost, šelest na kotníku, úhyn svalstva, a senilitu , neboť předstírala že je Kleopatra a dožadovala se svých otroků k odnošení.
Tato situace vypadala velmi groteskně i vážně zároveň , neboť náš předvoj už byl dávno v prachu – zřejmě už v jiné Zemi, a Iva najednou měla vedle sebe dva štác kriply se kterými si nevěděla rady.
Její první myšlenka byla - zakopat nás do země , ale jelikož jsme ještě žili , připadalo jí to velice nehumánní, jako druhý nápad byl útěk, ale protože jsme to prohlídli, tak jsme jí předem zavázaly obě tkaničky od bot k sobě, a ona při pokusu o velký krok a zbabělý útěk, okusila tvrdost matičky zemi – jak si prostě namlela kokos.
Usoudila že takhle tedy ne a začala nás podpírat a vláčet směrem k domovu.
Cesta nám zvesela ubíhala, už proto, že jsme s Denisou věděli , že neumřeme potupnou smrtí…
Těsně před domem se Denisa opatrně optala Ivy zda prý nemá náhodou otevřený zadek?
„Nevím musím se podívat…“ odpověď jak vystřižená z románu od Daniely Steelový, a jala se točit okolo své osy, zřejmě v domnění, že uvidí co ostatní nikdy neviděli.
Začali jsme se smát, jelikož i mě došlo , že Denisa má na mysli zadní trakt domu, abychom to nemuseli obcházet.
Než to ale naši zachránkyni došlo , otočila se na podpatku snad 150 x a udělala pro děti důlek na kuličky…..
Jsme doma .
Praštila s námi na zahradu, mumlajíc si něco z cesty o prdeli a nespravedlivém světu , či o chcípnutí divé zvěře…
Netušili jsme ovšem do té chvíle, že za divou zvěř považuje ovšem nás …., a tak jsme unisono s Denisou zařvali oba jako jeden lev ….
Iva se v tom okamžiku ztratila z očí nejen nám, ale i králíkovi , který se přišel jen tak mimochodem podívat , cože se to válí na jeho pozemku.
Králík velikosti slona zvaný zakrslý, přežívá na zahradě , na kterou dostal před pěti lety legální dekret a vesele si užívá svého zaslouženého důchodu ……
Pondělí se blíží pomalu ale jistě k závěru, a nám aniž bychom si to v tu chvíli uvědomovali, se blížil konec návštěvy tam kde nám bylo moc pěkně, tam kde nás přivítali chlebem a solí v podobě chutné krmě a tam, kde dopustili abychom všichni společně umřeli na přecpání tím co se vytvářelo po celou dobu v kuchyni….
Tímto děkujeme hlavní vedoucí Věrce řetězců potravinového a pohostiného…
Večer nasedáme do auta, které jediné si spokojeně mručí svoji písničku hezky zvesela,a my zatlačíme kroupu, která nám samovolně stéká ze široka otevřených očí údivem nad tím , že to ti hodní, milí, pracovití lidičkové s námi vůbec vydrželi a dokázali přežít tornádo v podobě 3 pražských povstalců….
Sbohem a ŠÁTEČEK…
Poslední rozloučení a usušení kroupy a jedeme.
Buďte tu šťastní a pozdravujte Moravu a ….no my zas někdy přijedeme, ale to už radši vyjíždíme, nebo´t by se nám lehce mohlo stát , že bychom slyšeli :
Panebože J E N O M T O UŽ N I K D Y N E ……..