Napadlo mě, že by mohlo být zajímavé založit toto téma, kde by se těhulky a novopečené maminy podělily se svými zkušenostmi s lupénkou, jejími projevy a léčbou v těhotenství a po porodu. Sama jsem těhu, už mi zbývá jen pár dní do porodu (doufám, že nebudu dlouho přenášet, páč to počasí mě ubíjí
Lupénka se mi v těhotenství podstatně zlepšila, ale nedokážu s určitostí potvrdit, že je to právě tímto stavem. Možná to opravdu způsobily tělem přeplněné hormony, či co, vše asi ukáže situace po porodu, kdy zase hormony klesnou, ale pro změnu nastoupí jiné
Jinak jsem v těhu lehce mazala kortikoidy. Postižená místa promašťovala nebo mazala skin-capem, který mi dokonce vyčistil lupču na čele. Protože jsem nevěděla, co a jak po porodu a při kojení, tak mi kožařka asi před měsícem předepsala daivonex, který se zdá taky v poho a nevadí, protože je bez kortikoidů. Nevím, zda to způsobil právě tento krém, ale zmizelo mi ložisko na koleni, což bylo dokonce moje úplně první ložisko.
Jinak lupču mám asi dva roky, před rokem se mi povedlo kortikoidama většinu vyléčit. Jsem tedy spíše ten lehčí případ, mám zasažené pouze oba lokte a jedno lýtko. Postižená místa se teď nešupí, jedná se o jednotlivé lehce zarudlé vystouplé menší nebo větší fleky.
Pokud máte někdo zkušenosti s lupčou v těhu a po porodu, tak pište, pište, rad a návodů není nikdy dost